Tardis – Time And Relative Dimension In Space

Du kan inte ha missat Tardis. Dr. Who’s tidsmaskin som transporterar honom dit han behöver vara. Förkortningen Tardis betyder ”Time And Relative Dimension In Space”. Samtidigt som tidsmaskinen ser ut som en vanlig poliskiosk böjer den här tidsmaskinen på fysikens lagar. När Dr. Who går in i Tardis får man se den egentliga storleken av farkosten. En stor kommandocentral med de knappar, spakar och styrmedel han behöver för att skicka sig iväg. Med sin farkost kan han förflytta sig var han vill i universum.

Populärt fartyg

Tidsmaskinen blev ett populärt inslag i den brittiska popkulturen från 60-talet. Serien blev snabbt ett nöje för hela familjen. Miljoner britter fick se tidsmaskinen under de 33 säsonger som visades under 50 år. Ingen annan tv-serie har haft utslag i sin genre. Barn fick leksaker av objekt från serien – bland annat av Tardis. Formad efter den klassiska poliskiosken, eller andra föremål – som kylskåp, muggar. Du kan beställa andra Dr. Who-prylar från många sidor på internet.

Fartyget går sönder

Även om Dr. Who en en högteknologisk varelse visade sig hans kunskaper vara bristande i avsnittet ”Attack of the cyberman” från 1985. Tardis går sönder, varför Dr. Who åker till en soptipp för att laga sitt fartyg. Om han ändå hade haft en försäkring som den här. Då hade han inte behövt gå till en soptipp för att få ordning på skeppet igen.

Ett högteknologiskt underverk

Tardis var trots allt ett högteknologiskt underverk – och att människorna som såg farkosten blev imponerade upp i skyarna är inte särskilt konstigt. Samtidigt som Dr. Who kan styra Tardis genom telepati så föredrar han att styra den manuellt. Tidsmaskinen kan även förvandlas till andra objekt – som en orgel, ett kylskåp och bli osynlig.