Skådespelarna bakom Dr. Who

Dr Who är en science fiction – serie som från början syftade till att få människor mer intresserade av vetenskap och historia. Men populariteten ökade så snabbt att serien snart producerades som ren underhållning. Huvudpersonen ser helt mänsklig ut men kommer från en avlägsen planet och tillhör en främmande ras som kallar sig tidsherrar. Tillsammans med sina vänner, som också blir framstående personer i serien, reser han runt i tiden för att lösa viktiga gåtor och problem innan det är för sent.

Om du vill få ut det allra mesta av Dr Who och andra spännande tv-serier kan du skaffa dig en egen hemmabio. Eller ännu bättre bygg en själv. Villanytt är en bra webbsida där du kan hitta tips om till exempel de bästa tv-möblerna. Fåtöljer, soffor och bord måste ha rätt storlek, form och utseende. Att göra en noggrann ritning är viktigt. Var ska du placera lamporna? Hur stor behöver filmduken vara? Tänk vilken lyx att ha en egen biosalong hemma!

Doktor Who:s många ansikten.

Under seriens gång har huvudpersonen gestaltats av många skådespelare. När den förste mannen som spelade huvudrollen, aktören William Hartnell, valde att lämna serien så tillförde manusförfattarna något till doktorns egenskaper. När en medlem av hans ras känner på sig att de snart ska dö kan de välja att återuppstå. Hur den nya gestalten ser ut vet ingen, annat än att det är en redan vuxen person. Det kan vara en man lika gärna som en kvinna, vilket gav ytterligare möjligheter för en ny huvudrollsinnehavare.

En lång rad berömda personer.

I rollen som Doktor Who har bland andra Patrick Troughton, Tom Baker, Matt Smith och Jodie Whittaker setts till. Alla har gjort rollen på sitt sätt och många har förknippats med särskilda kännetecken och kläder. Till exempel Tom Bakers halsduk. Baker är även den man som spelat rollen under längst tid. I sju år var han Doktor Who för seriens många tittare. Skådespelaren Christopher Ecclestons tid som huvudperson blev den kortaste. Han spelade doktorn under endast en säsong.